Városunk Online

Rólunk – Röviden

A Budapesti Honismereti Társaság Elnöksége ülését március 8-án székhelyén, az újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjteményben tartotta.

A Társaság új weblapját bemutatva Breinich Gábor elnök ismertette, hogy a Miniszterelnökség Nemzeti Együttműködési Alapja (kezelője a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) 2018. évi működési pályázatán elnyert forrás tette lehetővé a Társaság weblapjának megújítását. Ez a korszerű grafikai megjelenítés mellett törekedett a régi weblap tartalmának lehetőség szerinti megőrzésére, valamint egy új, Városunk Online – Budapesti Helytörténeti Szemle elnevezésű internetes periodika indítására is. Péter Zoltán szoftverfejlesztő beszámolt arról, hogy az új weblap sablon már próbaüzem alatt van – március 25-e után elindul ennek a normál üzeme, és a régi webcímen lesz majd az új lap elérhető (bpht.hu). Tartalomkezelő felülete egyszerűbb, mint a korábbi weblapé, ami lehetővé teszi, hogy többen is kezeljék.

Ezt követően a Társaság titkára adott tájékoztatást a Budapesti Históriák előadóestjeiről – ezek szervezését Balázs Attilának köszönhetjük –, a Városunk újság új grafikai megjelenítésű és tipográfiájú januári számának megjelenéséről, és az említett NEA pályázati támogatásból a Társaság számára új számítógép és lézernyomtató beszerzéséről.

Földváry Gergely a 145 éves a svábhegyi fogaskerekűről

tart előadást a februári Budapesti Históriákon

Az Ellenőrző és Számviteli Bizottság képviseletében Fericsán Kálmánné, a bizottság elnöke számolt be a Társaság 2018. évi tevékenysége és gazdálkodása ellenőrzésének tapasztalatairól. Az egyesület székhelyén március 6-án tartott ellenőrzésük során megállapították, hogy 2018-ban a Társaság az Alapszabályában rögzített feltételeknek, valamint a közhasznú szervezetekre előírt szabályoknak megfelelően működött. A nyilvántartások, az adminisztráció, a pénzügyek kezelése színvonalasan lett ellátva, és a Társaság nyereséges évet is zárt.

A közgyűlés előkészítéseként írásbeli előterjesztések alapján tárgyaltak a 2018. évi egyesületi beszámolóról és 2019. évi terveikről.

Végezetül foglalkoztak a nyíregyházi XLVII. Országos Honismereti Akadémia (2019. július 7. – július 12., témaköre: A nemesség/arisztokrácia szerepe Magyarországon) előkészítésével, a Honismereti Szövetség kitüntetéseire javasoltakkal: Honismereti Munkáért Emlékéremre Szöllősy Marianne, Honismereti Munkáért Emléklapra Buzinkay Géza, Benyóné dr. Mojzsis Dóra és Lukács Emilia kerül felterjesztésre.