Városunk Online

Múzeum a villában

Megnyílt 2018. november 14-én a Tomory Lajos Múzeum új főépülete, a Herrich­­–Kiss villa, a múzeum törzsanyagát bemutató Látványraktár és a Kondor Béla emlékkiállítás. Kiállításai a megnyitó után csütörtökön, pénteken és szombaton lesznek látogathatóak.

A fővárosi támogatással felújított homlokzat előtt Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztályának vezetője, Jankovits Vera, Budapest XVIII. kerületének főépítésze és Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője beszélt a fejlesztésről, majd Kassai Hajnal és Galgóczy Zoltán alpolgármester vágták át az épület megnyitását jelképező szalagot.

A helyi Értéktár Bizottság tagjaként Kardos Gábor kezdeményezte és végigkísérte a villa megújítását, múzeumépületté alakítását. Kerületük első múzeumépületének megnyitásán a délelőtti időpont ellenére több mint 160-an vettek részt.

A most megnyitott kiállítások létrehozását az EMMI Kubinyi Ágoston programja összesen 7 millió forinttal támogatta. A Látványraktárban bepillantást nyerhetnek a múzeum tárgyi gyűjteményének sokszínűségébe: a hétköznapi használati tárgyak mellett a játék (elsősorban mackó) és a légiforgalmi gyűjtemény anyagába.

Ez jelenleg az egyetlen látogatható repüléstörténeti kiállítás Budapesten. (Az Aeropark Vecsés területén látható, repülőgépben elhelyezett kiállítását is a Tomory Lajos Múzeum készítette.) A tájékozódáshoz a hagyományos feliratjegyzék mellett telefonon és táblagépen is használható felület készült, vendégkönyv funkcióval.

A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát komplex módon, történeti keretbe ágyazva mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. A kiállítótérben elhelyezett interaktív tábla segítségével Kondor Béla életéről tájékozódhat bővebben a látogató, a multimédiás eszközön keresztül pedig a művész zenei improvizációi és költeményei hallgathatók meg. Ez az első budapesti Kondor Béla emlékhely: hosszú távon, és a művész eredeti műveit is bemutatva várja a látogatókat.

2019-ben a múzeum munkatársai önkéntesek segítségével sokféle szabadtéri és beltéri programot terveznek. Terveik szerint az épület és a kert további részei több fázisban újulnak meg.

A megnyitó utáni első szombaton, november 17-én az „Első repülés” című programmal várták munkatársaink azokat a látogatókat, akik a fővárosi védettségű Herrich-Kiss villát, valamint a frissen nyílt kiállítások anyagát tárlatvezetéssel és játékos feladatokkal fűszerezve részletesebben szerették volna megtekinteni. Csoportos és egyéni érdeklődő, kerületi civil szervezet tagjai, gyermek, fiatal felnőtt és nagymama, sőt szakmabeli is volt az aznapi látogatók között. A visszajelzések alapján sokakat vonz, és sokak örömére szolgál, hogy a kerület egyetlen múzeuma immár egy megújult villaépületben modern, színvonalas kulturális kikapcsolódást nyújt az odalátogatóknak. Mindemellett klasszikus történeti állandó és időszaki kiállításainkon, a Múzeumsarokban és a Kossuth téri Pavilon Galériában továbbra is várjuk a kerület múltja után érdeklődőket.

Heilauf Zsuzsanna – Szabó Zsófia