Városunk Online

Budapest időgép – Hungaricana utazás térben és időben

Budapest Főváros Levéltára és az Arcanum Adatbázis Kft. 2017 decemberétől az interneten elérhető (https://hungaricana.hu/hu/ adatbazisok/budapest-idogep/) digitális projektje, a Budapest időgép interaktív térképeken keresztül segíti fővárosunk házainak és azok használóinak megismerését.

Nem csupán térbeli és időbeni „utazásra”, de kutatómunkára is alkalmas hiánypótló online lehetőség teremtődött meg ennek révén. A Hungaricana adatbázisára alapozva négy időpont (1837, 1873, 1908, 1937) térképei mutatták a város változásait, az Iratok alkalmazásban pedig a helyrajzi számon keresztül megjelent a hozzá kapcsolható fotók és levéltári források elérhetősége.

Most újabb adatbázisokkal bővült a Budapest időgép kínálata: a budapesti közjegyzők 1914—1918 közötti okirataival, jegyzőkönyveivel és a korabeli címtárak adataival. Új adatbázisát a főváros 1916. évi állapotát tükröző vektorizált (1908. évi alaptérkép kiegészített változata) térképéről érjük el.  E tartalombővítésről és a kiemelt jelentőségű politikai perek (Tisza-, Károlyi-, Szamuely-, Héjjas-, Rákosi- stb.) internetes elérhetőségéről (https://library.hungaricana.hu/hu/collection/leveltari iratok BFL 1918-1919ForradalmakForrasai) adtak tájékoztatást november 9-én Budapest Főváros Levéltárában.

A Budapest időgép fejlesztése az első világháborúra koncentrál – hangsúlyozta dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója. Ez a levéltár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósult meg. Későbbiekben tervezik a Budapesti Történeti Múzeum bevonását, és már most gondolnak Budapest egyesítésének közelgő 150. évfordulójára.

Fontos pillanat ez, mivel nem csupán verbális együttműködést, hanem tényleges együttgondolkodást eredményezett a fejlesztés – jelentette ki dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója. Lényeges szereplője volt az Arcanum Adatbázis Kft. is. A főváros egyesítésének 150. évfordulójára Budapest három közgyűjteménye a jövő évben (2019) nyújtja be javaslatát a fővárosnak.

Dr. Sipos András (BFL) főosztályvezető

Az interaktív térképek különböző időmetszetekben, térinformatikai rendszerben teszik lehetővé a Hungaricana hatalmas adatbázisában használatát, amelynek egyik leágazása a Budapest időgép – fejtette ki dr. Sipos András (BFL) főosztályvezető. 2018. október 30—31-én volt a svájci Lausanne-ban a Time Machine 2018 elnevezésű nemzetközi konferencia az európai időgépről. Budapestről házakra lebontva, helyrajzi számhoz kapcsolódva tudható meg sok információ, köztük az ottani néhai cégek, boltok, egyesületek, lakásbérlők neve – mintegy 62.000 okirat volt a feldolgozott közjegyzői anyag.

Sándor Tibor (FSZEK) osztályvezető

2500 kötetet és közel 400.000 egyéb dokumentumot digitalizált már a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – ismertette Sándor Tibor (FSZEK) osztályvezető, a Budapest Gyűjtemény vezetője. Az 1916-os Budapesti Czím- és Lakásjegyzék anyagát az Arcanum munkatársai alakították át adatbázissá. A lakóházak mellett iskolák, szállodák, mozik, éttermek, rendházak, egyesületek, laktanyák, szanatóriumok stb. adatai is kereshetőek. Az 1914—1918 közötti 32 fővárosi középiskola iskolai értesítőit is digitalizálták. A Hungaricana teszi lehetővé a FSZEK első világháborús plakátgyűjteményéből (2500 plakát) egy válogatás elérhetőségét is.

gábriel